Muzej savremene umetnosti i Marina Abramović izložba

Beograd ima veliki broj muzeja i dugu tradiciju odlaska u muzeje. U glavnom gradu postoji gotovo 50 muzeja, a Muzej savremene umetnosti je jedan od njih. Osnovan davne 1965. godine Muzej ima izuzetnu kulturnu vrednost sve do danas i prati moderne trendove u umetnosti. Tako se proteklih meseci dosta pričalo o novoj atrakciji - izložbi Marine Abramović.

O Muzeju 

Počeci osnivanja Muzeja savremen umetnosti vezuju se za 1958. godinu kada je na nivou grada Beograda doneta Odluka o osnivanju Moderne galerije. Ova ustanova je trebalo da prati razvoj jugoslovenske umetnosti, kao i srpske moderne i savremene umestnosti u XX veku. Nekoliko godina kasnije zgrada ustanove je počela sa gradnjom i završena je 1965. godine. Zbog velikog kulturnog značaja 1987. godine je proglašena spomenikom kulture grada Beograda. 

Neposredno po izgradnji Moderna galerija menja ime u Muzej savremene umetnosti i za javnost je otvoren 20. oktobra iste godine. Arhitektura i izgled Muzeja predstavljaju veliko dostignuće jugoslovenske gradnje nakon Drugog svetskog rata. Pored toga, zgrada je bila najreprezentativniji primer muzejskih objekata u čitavoj nekadašnjoj Jugoslaviji. Važnije, ovo je prva namenski građena zgrada namenjena poslovima muzeja u gradu Beogradu.

Zbog velike popularnosti je od 1974. godine počeo sa radom Centar za vizuelnu kulturu i informacije, a 2001. godine Odeljenje za dizajn i multimedije, kao i Dečiji centar. Nešto kasnije, 2007. godine je zgrada Muzeja bila zatvorena za posetioce usled potreba renoviranja. Dugih 10 godina se čekalo da se njegova vrata ponovo otvore, što je učinjeno 2017. godine. Muzej savremene umetnosti svoj rad počeo je predstavom “Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti” autora Dejana Sretenovića.

Delatnost Muzeja savremene umetnosti 

Muzej savremene umetnosti zadužen je za prikupljanje, čuvanje, izlaganje i publikaciju jugoslovenske i srpske umetnosti od 1900. godine pa sve do danas. Delatnost Muzeja se deli na izložbenu i izdavačku. 

Izložbena delatnost Muzeja savremene umetnosti 

Velika imena jugoslovenskih i srpskih umetnika našla su se u okviru izložbi Muzeja.  Među njima su Sava Šumanović, Ivan Tabaković, Nadežda Petrović, Milan Konjović, Petar Lubarda i Miodrag B. Protić. Zahvaljujući velikom ugledu koji Muzej uživa sklopljeno je nekoliko međunarodnih saradnji o evropskim i svetskih umetnicima kao što su Pablo Pikaso, Emil Nolde, Huan Miro i Raul Difi. U Muzeju je do perioda renoviranja održano 1150 izložbi.

Izdavačka delatnost Muzeja savremene umetnosti 

Veruje se da je prva publikacija Muzeja savremene umetnosti objavljena 1961. godine, a to je bio prvi katalog izložbe Nedeljka Gvozdenovića. U katalogu su objavljena bibliografija i osnovne informacije o umetniku. Izdavačka deloatnost se potom proširila na dokumentaciju i foto-službu. Katalozi su nastavljali da se objavljuju povodom velikih izložbi. Objavljene su čak i knjige u vidu razgovora, bibliografija, studija, ogleda, eseja i kritika, poput Miodraga B. Protića, Momčila Stefanovića i Rastka Petrovića. Do 2014. godine izdato je više od 780 publikacija.

Stalna postavka Muzeja savremene umetnosti 

Stalna postavka Muzeja obuhvata:

  • početke modernog slikarstva
  • sezanizam i postkubizam
  • ekspresionizam
  • pionire apstraktnog slikarstva
  • avangrdnu umetnost
  • socijalno angažovanu umetnost
  • konceptualnu umetnost
  • video-performans i drugo.

 

Stalna postavka u Muzeju se menja izđeu 3 i 5 godina. Eksponati za stalnu postavku se biraju sa ciljem da ožive istoriju, pokret, tendenciju i individualne pojave u jugoslovenskoj umetnosti. Prema podacima sa veb sajta Muzeja savremene umetnosti, stalna postavka iz 2005. godine je obuhvatala 160 dela jugoslovenske umetnosti u periodu 1900-1981. godine. 

Kolekcije Muzeja savremene umetnosti 

Umetnički fond Muzeja danas raspolaže brojem od 8000 dela, što ovaj Muzej ubraja među najreprezentativnije kolekcije jugoslovenske umetnosti u periodu od 1900 do 1991. godine. Pored jugoslovenskih dostignuća, Muzej konstantno prati razvoj savremene umetnosti u Srbiji i regionu i šire. Svoje zbirke dopunjuje kroz donacije, legate i otkupom sa tekućih izložbi umetnika.

Kolekcije:

  • Zbirka slikarstva od 1900. do 1945. godine
  • Zbirka slikarstva posle 1945. godine
  • Zbirka skulpture
  • Zbirka grafike i crteža
  • Zbirka novih umetničkih medija

 

Marina Abramović izložba 

Trenutna atrakcija u Muzeju jeste izložba svetski priznate umetnice Marine Abramović. Od septembra tekuće godine pa sve do januara 2020. godine biće otvorena izložba pod nazivom “Čistač”. Izložbom u Beogradu umetnica će zatvoriti svetsku turneju. Grad Beograd je inače rodni grad Marine Abramović i mesto gde je poslednji put imala samostalnu izložbu u 1975. godine takođe u Muzeju savremene umetnosti.

Izložba prati 50 godina dugu umetničku karijeru Marine Abramović. Posetioci mogu videti:

  • slikarske radove
  • solo performanse
  • zajednički rad sa partnerom Ulajem
  • 120 radova: slike, crteži, fotografije, zvučni i video radovi, filmovi.

Posebno interesantan segment izožbe predstavljaju radovi u kojima učestvuje publika i popoularni reperformansi Marine Abramović Izložba je otvorena javnim predavanjem gde je umetnica sa publikom razgovarala o svojoj karijeri, izazovima i dostignućima. 
 
Ulaznice se mogu kupiti po ceni od 600dinara. Popusti su predviđeni za studente, učenike osnovnih i srednjih škola do 17 godina i penzionerima, cene ulaznice su 300 dinara uz određenu legitimaciju.

Cene ulaznica za Muzej savremenih umetnosti 

Regularna cena ulaznica iznosi 600 dinara. Na grupne ulaznice postoji popust i one iznose 400 dinara. Posebne grupe kao što su učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i penzioneri plaćaju 300 dinara za ulazak. Porodične ulaznice iznose 600 dinara za roditelje i decu od 7 do 17 godina 150 dinara. Posetioci mogu svake prve srede u mesecu ući u potpuno Muzej besplatno.
 


Stan na dan Beograd

Tražite Stan na dan u Beogradu?

Na pravom ste mestu!
Porodica Rakočević u svojoj ponudi ima preko 30 luksuzno opremljenih stanova smeštenih u samom srcu Beograda.
Kompletnu ponudu apartmana možete pogledati na stranici: Stan na dan Beograd