Sajam nameštaja Beograd: Sve što treba da znate o 57. međunarodnom sajmu nameštaja

Kalendar dešavanja u Beogradu je ispunjen tokom cele godine. Kada je lepo vreme manifestacije se sele na otvoreni prostor i svež vazduh. Tokom zimskih dana se najviše manifestacija održava u velikim halama i dvoranama, a neke od njih se održavaju i napolju, poput klizališta na otvorenom. Grad Beograd ima dugu tradiciju održavanja izloži i sajmova, a Sajam nameštaja Beograd je jedan od njih.

Ovogodišnji Sajam nameštaja održan je u periodu 05 - 10. novembra 2019. godine u halama Beogradskog sajma. Ova manifestacija okuplja predstavnike drvne industrije, proizvođače nameštaja i najvažnije - kupce. Hale 1, 1A, 2, 3, 3A i 4 su bile rezervisana za ovaj događaj, što svedoči o njegovoj velikoj posećenosti.

57. međunarodni sajam nameštaja 

Sajam nameštaja 2019. posetilo je više od 87.000 posetilaca, koji su mogli da uživaju u izložbi više od 508 izlagača iz 38 različitih država. Sajam je okupio uređivače enterijera, dizajnerski orijentisane proizvođače, proizvođače repromaterijala i mašine, koji se koriste tokom proizvodnje nameštaja. Tokom šest dana posetioci iz regiona i sveta su mogli da se upoznaju sa inovacijama u svetu dizajna, kvalitetom nameštaja i da vide nove mlade dizajnere, koji uvek idu korak dalje kada je izgled i funkconalnost nameštaja u pitanju. Neke od zemalja učesnica su bile Nemačka, Švajcarska, Italija i Austrija, kao i Švedska, Turska, Češka, Bugarska, Poljska i Rumunija. Države regiona koje su učestvovale jesz Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Slovenija.

Pun naziv događaja jeste Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, koji prati Međunarodni sajam mašina, alata i repromaterijala iz oblasti drvne industrije. Već se iz samog naziva manifestacije naslućuje da je ovo mesto susreta najpre proizvođača nameštaja, kao i dizajnera, inovatora, inženjera i arhitekata. Veliki deo ovogodišnjeg Sajama nameštaja Beograd bio je posvećen i mladim dizajnerima u usponu.

Poseban akcenat na Sajmu nameštaja Beograd stavljen je na impoznatne kolekcije nameštaja, koje nisu ostale nezapažene. Spoj estetike i kvaliteta, savremene tehnologije i drveta povećao je funkcionalnost nameštaja i dao mu poseban raskošan izgled. 

Sajam nameštaja Beograd: Izlagači 

Izlagači na Sajmu nameštaja 2019. pristigli su iz celog sveta. Neka od imena učesnika se ubrajaju među ekskluzivne proizvođače nameštaja, a neki od njih novi, mladi i talentovani proizvođači koji predstavljaju osveženje sajamske scene. 

Svoj rad na Sajmu nameštaja Beograd imali su priliku da izlažu:

  • Italija: Colombini Casa i Cappellini
  • Hrvatska: Prastoria, Nunc i Hespo
  • Severna Makedonija: Fagus
  • Švajcarska: WOAK
  • Danska: Muuto
  • Srbija: Lesnina S, Gir, Simpo, Kolarević, Wood Mood Design, Garda i mnogi drugi.

 

Kratka istorija Sajma nameštaja 2019. 

Beogradski sajam ima tradiciju na kojoj se može pozavideti. Kao društvo, Beogradski sajam je osnovano 1957. godine, a sa radom je počelo iste godine organizovanjem Sajma tehnike. Sajam nameštaja se kontinuirano organizuje od 1963. godine pa sve do danas. 
U početku je Sajam nameštaja bio centralni događaj, a Sajam mašina, alata i repromaterijala samo njegov deo. Ipak, važnost druge manifestacije je znatno porasla prethodnih godina, pa je sada Sajam mašina prerastao u posebnu sajamsku manifestaciju. 

Mladi dizajneri 

Sajam nameštaja Beograd je ove godine posebnu pažnju posvetio mladim dizajnerima. Izložba mladih dizajnera pokazala je u kom se pravcu kreće industrija nameštaja. U Hali 2C Sajma nameštaja 2019. smešteni su novi mladi autori i proizvođači. 

Design Talks H3

Posetioci su imali priliku da učestvuju u Design Talks - razgovorima sa dizajnerima i arhitektama. Paneli okupljaju eksperte iz ove industrije, tako da su gosti mogli da čuju dosadašnja iskustva proizvođača, dizajnera i stručnjaka koji učestvuju na domaćem i svetskom tržištu. 

Teme ovogodišnjih panela su bili:

  1. Izazovi sopstvene proizvodnje
  2. Idejni potencijala
  3. Profesionalizacija brenda
  4. Podrška mladim dizajnerima u radu
  5. Identitet i dizajn

 

Zlatni ključ 

Vrhunac Sajma nameštaja Beograd predstavlja dodela nagrade Zlatni ključ. Internacionalni žiri svake godine dodeljuje najuspešnijim izlagačima priznanja, pa je tako bilo i na Sajmu nameštaja 2019. Žiri okuplja ugledne ličnosti iz oblasti dizajna, proizvodnje, arhitekture, biznisa, pa i medija.

Žiri:

  • Branko Nikolić
  • Tanja Jović
  • Marko Sousa Santos
  • Gorazd Malačić
  • Francesca De Ponti

 

Kako stići do Sajma? 

Do Sajma nameštaja Beograd su posetioci mogli doći sledećim prevozom:

  • iz centra grada:

autobusima br: 23, 37, 51, 52, 53, 56E, 56L, 58
tramvajima br: 3, 12

  • iz pravca Novog Beograda:

autobusom br. 88
tramvajem br. 13

  • iz pravca Banovog Brda:

autobusima br: 23, 37, 51, 52, 53, 58
tramvajima br: 12, 13

  • sa glavne železničke stanice:

autobusom br: 511, 551
tramvajima br: 3, 12, 13


Sajam nameštaja Beograd se ubraja među članove međunarodne asocijacije UFI. U oblasti dizajna i unutrašnje dekoracije ova manifestacija se svrstava među visoko rangirane sajamsle izložbe u Jugoistočnoj Evropi.


Stan na dan Beograd

Tražite Stan na dan u Beogradu?

Na pravom ste mestu!
Porodica Rakočević u svojoj ponudi ima preko 30 luksuzno opremljenih stanova smeštenih u samom srcu Beograda.
Kompletnu ponudu apartmana možete pogledati na stranici: Stan na dan Beograd