Dečija pozorišta u Beogradu: Zabava za najmlađe članove porodice!

Beograd nudi veliki broj izuzetno zabavnog sadržaja kako za odrasle tako i za decu. Najmlađi članovi porodice se mogu u Beogradu u zabaviti na bezbroj načina! Deci su posvećena igrališta u parkovima, sportski tereni, besplatne radionice, školice plivanja i crtanja, igraonice, muzeji i šetališta. Poslednjih godina su ipak najposećenije radionice i časovi glume, pa i dečija pozorišta u Beogradu. Upoznajući se sa glumom, glumcima i pričom ispričanom kroz kostime, deca na veoma kreativan način upoznaju svet oko sebe, kao i naš grad.

Koje pozorište u Beogradu bismo mogli da izdvojimo za Vaše mališane?

Dečija pozorišta u Beogradu 

Pozorište Boško Buha 

Kada je reč o pozorištima za decu u Beogradu, nemoguće je da nekome na padne na pamet Pozorište Boško Buha. Generacije roditelja i njihove dece gotovo da su odrasla uz predstave i glumce u ovom pozorištu i nijedno detinjstvo se nije moglo zamisliti bez ovog pozorišta. Osnovano je 1950. godine kao prvo srpsko profesionalno pozorište za decu. Pre Pozorišta Boško Buha, kulturno-umetničko društvo “Roda” organizovalo je pozorišne predstave za decu.

Za osnivanje Pozorišta Boško Buha najzaslužiniji je Branislav Nušić i njegova supruga Gita Predić-Nušić. Iako je Branislav Nušić premunuo pre nego što je mogao da vidi pozorište, njegova supruga je istrajala u odluci da se edno dečije pozorište pokrene. Pozorište Boško Buha može se pohvaliti da se upravo ovde odigralo više od 300 naslova i u sali sedelo gotovo 5 miliona dece. 

Malo je poznato da pozorište nosi ime po najmlađem narodnom heroju Jugoslavije - Bošku Buhi. Pozorištem su upravljala neka od najvećih imena srpske kulture - Gita Predić-Nušić, Ljubivoje Ršumović, Nenad Nedavocić, Boško Đorđević i Milorad Mandić. Repertoar pozorišta čine adaptacije bajki i klasika namenjenih dečijem uzrastu - “Mala sirena”, “Petar Pan”, “Vasilisa Prekrasna”, “Pipi Duga Čarapa” i mnogi drugi naslovi. Pozorište se može pohvaliti sjajnom saradnjom sa pozorištima za decu iz inostranstva.

Akademija 28 

Dečija pozorišta u Beogradu postala su bogatija za još jednu dečiju pozorišnu scenu u Akademiji 28. Od 2016. godine dečije scena iz Teatra 78 premeštena su u Nemanjinu u Akademiju 28. Godišnje se na Dečijoj sceni prikaže više od 50 predstava u kojima igraju dramski umetnici različite stilske orijentacije. Deca mogu u Akademiji 28 pogledati dramske predstave, mjuzikle i balet. Subota i nedelja rezervisane su za predstave za decu.

Malo pozorište “Duško Radović”

Malo pozorište “Duško Radović” namenjen je deci i omladini. Osnovano je 1948. godine i predstavlja prvo pozorište koje je dobilo svoju namenski građenu zgradu dečijeg pozorišta u Jugoslaviji. Iako pozorište nekoliko decenija nije imalo svoj prostor, to nije sprečilo glumce da u dvorani hotela “Palas” i na Terazijama igraju dečije predstave. 

Već iz samog naziva pozorišta može se naslutiti kome je namenjeno - “malo” pozorište namenjeno je najmlađim gledaocima! Pozorište ima 2 scene, Dečiju scenu i Večernju scenu “Radović”. Predstave koje preporučujemo su: “Kapetan Džon Piplfoks”, “Tri praseta”, “Mačak u čizmama”, “Mobi Dik”, “Pop Ćira i pop Spira”, “Aska i vuk”, “Carevo novo odelo”.

Pozorište lutaka “Pinokio”

Lista za pozorišta za decu u Beogradu ne bi bila potpuna bez lutkarskog pozorišta. Pozorište lutaka “Pionokio” osnovano je 1972. godine  dugi niz godina radilo je kao putujuće pozorište, koje je izvodilo predstave širom Srbije. Do danas je ostalo jedino lutkarsko pozorište u Beogradu i nagrađeno je za ideju osnivanja putujućeg lutkarskog pozorišta. 

Repertoar pozorišta sastoji se od predstava rađenih po motivima klasičnih bajki, mitova i legendi, epske poezije. Veliki deo repertoara čine i predstave sa savremeni dramskim tekstovima. Godišnje se na sceni pozorišta izvede više od 250 predstava i organizuju međunarodna gostovanja.

MaximusArt pozorište

Jedno od novijih pozorišta za decu koje je osnovano 2009. godine jeste MaximusArt. Grupa mladih kreativnih glumaca okupilo se sa idejom da nasmeje i uveseljava najmlađu publiku u Beogradu i od tada do radi sa ogromnom strašću. Repertoar je krajnje neobičan - predstave se pišu na osnovu dečijih priča. Tako su nastale predstave “Kuc, kuc, ima li koga?”, “Spasa Dosada”, “Ozdravila lisica”, “Čarobna kuhinja”. Osim toga, adaptacija poznatih bajki i istorijskih ličnosti promašla je svoj put do dečijih srca - “Priča o vuku i Crvenkapi”, “Princeza i dva ljuta gusara”, “Iznenadna poseta G. Mocarta”. 

Pozorište “Puž”

Pozorište “Puž” je dečije pozorište osnovano 1977. godine i danas se nalazi u ulici Radoslava Grujića broj 21. Osnovali su ga Slobodanka Aleksić Caca, upravnica i rediteljka i Branislav Milićević poznat kao Branko Kockica. Godišnje se na sceni pozorišta odigra čak 270 predstava namenjenih deci između 4 i 10 godina. Svaka predstava nosi određenu poruku iz koje mogu naučiti deca, ali i njihovi roditelji. 

Ukoliko se odlučite za neko od pozorišta…

Dečija pozorišta u Beogradu se nalaze u blizini samog centra grada. Mnogi gosti naših apartmana bili su upravo roditelji sa decom, koji su sikoristili priliku da povedu svoju decu na premijeru dečije predstave ili da pogledaju neku predstavu po preporuci. Osim toga, često preporučujemo gostima naših apartmana da izvedu svoju decu na najkreativnije mesto u Beogradu, a to su dečija pozorišta. Koliko su naši apartmani udaljeni od dečijih scena pogledajte na stranici Apartmani Beograd.


Stan na dan Beograd

Tražite Stan na dan u Beogradu?

Na pravom ste mestu!
Porodica Rakočević u svojoj ponudi ima preko 30 luksuzno opremljenih stanova smeštenih u samom srcu Beograda.
Kompletnu ponudu apartmana možete pogledati na stranici: Stan na dan Beograd