Gde se kriju najukusniji slatkiši: Najbolje poslastičarnice u Beogradu

Najukusnije poslastice i slatkiši se tradicionalno nalaze u kuhinji naših baka i majki. Miris domaćih i svežih kolača i torti nezaobilazan je deo svakog detinjstva, a mnogi recepti se prenose sa kolena na koleno i nikada ne izgube. Iste takve domaće recepte prenosile su generacije poslastičara, pa se i danas domaće torte, kolači, limunada i boza poslužuju u poslastičarnicama u Beogradu. Većina njih ima dugogodišnju tradiciju uspešnog postojanja i veliki broj zadovoljnih kupaca za sobom.

Izdvojili smo za Vas najbolje postastičarnice u Beogradu.

Poslastičarnica “Pelivan”

Poslastičarnica “Pelivan” predstavlja najpoznatiju poslastičarnicu u Beogradu, ujedno i najstariju. Otvorena je davne 1851. godine i naziv nosi po Mustafi Pelivanoviću. Prva postastičarnica otvorena je kod čuvene Stambol kapije gde se nalazila sve do Drugog svetskog rata. Koliko je bila čuvena najbolje govori činjenica da ju je naš nobelovac Ivo Andrić pomenuo u svojoj knjizi “Znakovi pored puta”.

Čuvena poslastica “Pelivana” bio je sladoled, bez kog ni danas ne prolazi leto mnogih Beograđana. Tokom čak 166 godina pravljenja ledene poslastice najviše su se prodavali ukusi vanile, čokolade i lešnika. Ipak, recept je stroga tajna i znaju ga samo poslastičari. Ljbitelji orijentalnih poslastica mogu u “Pelivanu” da probaju kadif, baklavu i tulumbu spremljenu po starim receptima. Generacije su odrasle na kesten pireu, žitu sa šlagom i minjonima upravo iz “Pelivana”!

Poslastičarnica “Mali Princ”

Zaposleni u poslastičarnici “Mali Princ” vole da kažu da “Mali Princ” nije samo poslastičarnica, već istinita bajka za odrasle, jer ovde svako nađe svoj srećan kraj. Već 30 godina poslastičarka i vlasnica Gordana Milošević topi srca i onih najzahtevnijih nepca najfinijom čokoladom i pažljivo biranim sastojcima. Poslastičarnica je najpoznatija po izradi svadbenih i dečijih torti sa neverovatnom dekoracijom i detaljima. Svaki Vaš najvažniji trenutak i dan u životu može biti izuzetno obeležen pomoću ukusnih torti i sitnih kolača.

MBH - Mamma’s Biscuit House

Još jedna porodična poslastičarnica, Mamma’s Buscuit House, otvorena je 1995. godine i vrlo brzo je među tadašnjim stanovnicima postala poznata po najkvalitetnijim kolačima u Beogradu. Najveću inspiraciju predstavljaju tradicionalni recepti naših baka, a poslastičarnica je posebno ponosna na činjenicu da su svi kolači i torte ručno pravljeni. Mnogima je zanimljivo životinjsko carstvo - kolači pravljeni u obliku domaćih i divljih životinja ukrašenih do najsitnijih detalja.

Poslastičarnica “Mama Goca”

Poslastičarnica “Mama Goca” nastala je 2006. godine simbolično na dan Uskrsa - praznika koji okuplja celu porodicu. Mama Goca je nakon godina pravljenja kolača i torti u svojoj kući konačno skupila hrabrost da otvori i svoju poslastičarnicu! Ukoliko pitate stanovnike Dorćola gde su probali najukusnije knedle sa šljivama, čizkejk i reform tortu, reći će Vam samo jednu adresu - Žorža Klemensoa broj 1 kod Mama Goce.

Poslastičarnica “Buongiorno”

Među aktuelnim poslastičarnicama nalazi se poznato ime “Buongiorno”. Iako ima italijnsko ime, poslastičarnica je poznata po domaćim tradicionalnim poslasticama i bečkim slatkišima poput Zaher torte. Moramo pomenuti i čuveni italijanski sladoled i voćni kup, koji se ovde često poručuju. Poslastičari svakom kolaču daju upečatljiv izgled raznim kombinacijama boje, mirisa i ukusa. 

Mandarina Cake Shop

Gotovo na prvom mestu liste najboljih poslastičarnica u Beogradu nalazi se Mandarina Cake Shop, poslastičarnica koja je tehniku pravljenja i dekorisanja kolača i torti prenela na viši nivo. Ova mala porodična poslastičarnica na neverovatan način je spojila poslastičarstvo, kuliransku umetnost, dizajn i marketing. “Mandarina” nudi kreativno osmišljene i ukusne torte i kolače, koji se ručno prave od pažljivo biranih sastojaka.

Poslednji beogradski bombondžija

Iako ne spada u poslastičarnice, poslastice se ne mogu zamisliti bez bombondžije! Osnivač “Bombondžije” i čuvar bombondžijskog zanata bio je Branislav Bosiljčić, koji je otvorio prvu radnju 1936. godine, a kasnije i 1963. godine u ulici Gavrila Principa gde se radnja još uvek nalazi. Njega je nasledio istoimeni unuk Branislav, koji ručno seče ratluk, pravi svilene bombone, lizalice, luše i karamele. U tehnici pravljenja slatkiša se ništa nije promenilo, čak je i oprema za pravljenje ostala kako ju je njegov deda kupio. U radnji se može naći čak 14 vrsta ratluka, a može se napraviti do 50 vrsta. 

Da li je moguće odbrati samo jednu vrhunsku poslastičarnicu?

Najbolje poslastičarnice u Beogradu nastavljaju da se nižu. Svaka je posebna na svoj način i u svakoj se služi nešto jedinstveno. Svaki kolač će Vas vratiti u detinjstvo i naučiti Vas nešto novo o savremenim receptima i kulinarskom umeću. Našim gostima uvek preporučujemo poslastičarnice sa ove liste, a mnogi čak i ponesu sa sobom na put poneki kolačić. Više o utiscima naših gostiju i smeštaju pogledajte na stranici Apartmani Beograd.


Stan na dan Beograd

Tražite Stan na dan u Beogradu?

Na pravom ste mestu!
Porodica Rakočević u svojoj ponudi ima preko 30 luksuzno opremljenih stanova smeštenih u samom srcu Beograda.
Kompletnu ponudu apartmana možete pogledati na stranici: Stan na dan Beograd