Iznajmljivanje stana na dan: Nekoliko najčešćih zabluda

Poslednjih godina je iznajmljivanje stana na dan postalo svetski trend. Izdavanje pruvatnog smeštaja naspram hotelskog počelo je da se aktivno primenjuje u svim velikim evropskim gradovima, pa tako i u Beogradu. Privatan smeštaj ima znatno više prednosto u odnosu na hotel - povoljniji su, modernije opremljeni i nalaze se na mnogo više lokacija u odnosu na hotel. Iznajmljivanje stana na dan postao je i vrlo isplativa delatnost zbog čega se sve više vlasnika stanova odlučuje na ovaj korak.

Ipak, pre nego što se iko odluči da se posveti poslu iznajmljivanja stanova na dan, potrebno je da se prethodno dobro informiše o svakom aspektu ovog posla. Čitajući razne forume, blogove i vodiče, vlasnici često stiču utisak da novac jednostavno pada sa neba kada se započne sa ovim poslom. Međutim, to nije jedina zabluda.

#1 Sezona traje tokom cele godine

Prva zabluda jeste da gostiju ima tokom cele godina. Ova tvrdnja je zaista daleko od istine, jer sezona za smeštaj ne traje tokom cele godine. Opšte je poznatno da se najčešće iznajmljuju stanovi tokom marta, maja i oktobra, tokom dečijih raspusta i tokom novogodišnjih praznika. Ali je, na primer, nakon Nove godine januar potpuno prazan mesec. Letnji meseci se mogu svrstati u period kada se javlja veća potražnja za iznajmljivanjem, ali to zavisi od godišnjih odmora.

#2 Apartmani nisu stan na dan

Apartmani i stan na dan su potpno ista stvar! Prethodnih godina je potražnja za apartmanima bila već, dok mlađe generacije sve više koriste termin “stan na dan”. Iznajmljivanje apartmana ili iznajmljivanje stanova na dan predstavlja istu opciju.

#3 Za mesec dana zaradiš veliku sumu novca

Ovo je verovatno najčešća zabluda kada je reč o ovoj delatnosti. Zarada zavisi od nekoliko faktora - od lokacije apartmana, opremljenosti, cene, parkinga, odnosa prema gostima, ocena, preporuka i reklamiranja. Osim toga, cene smeštaja nisu iste tokom cele godine, već variraju u zavisnosti od potražnje i doba godine. Svaki vlasnik koji uloži više novca u uređenje apartmana, može da očekuje veću zaradu, ali ni to ne predstavlja garanciju.

#4 Istaknute cene smeštaja su konačne cene

Gosti se često zalete i ne pročitaju sve informacije o nekom smeštaju. Često su cene pored apartmana postavljene kao prosečne cene za jedno noćenje ili jednu osobu. Svaki stan na dan sadrži više detalja o cenama u zavisnosti od broja dana ili broja osobe koje iznajmljuju smeštaj. U našem slučaju, gosti koji iznajmljuju stan na dan na 15 dana ili suže imaju obezbeđene popuste.

#5 Zbog čega se parking doplaćuje?

Pronaći slobodan parking u Beogradu, pogotovo u centru Beograda, može da predstavlja veliki izazov čak i za najsnalažljivije vozače. Iz tog razloga svim gostima koji dolaze sopstvenim prevozom preporučujemo apartmane sa obezbeđenim parkingom. U nekoliko slučajeva se parking mora doplatiti. Zbog čega?

Parking koji iznajmljuju vlasnici se takođe plaća. Kako bi nadoknadili svoje troškove prema Parking servisu, sasvim je u redu da zahtevaju da se parking doplati za nekoliko evra.

#6 Sve je kao na fotografijama

Dešava se da gosti rezervišu smeštaj samo na osnovu fotografija i razočaraju se kada vide taj smeštaj uživo, jer se razlikuje od fotografija na sajtu agencije. Gosti moraju uzeti u obzir činjenicu da je većina apartmana fotografisana pre izvesnog vremena i da je moguće da je inventar ostario u međuvremenu. Pored toga, svaki vlasnik ulepša apartman za fotografisanje kako bi privukao što veći broj gostiju.

#7 Dovoljno je samo oglasiti stan na dan 

Oglašavanje je samo jedna karika u dugom lancu kada je iznajmljivanje stanova na dan u pitanju. Najpre je potrebno dobro ga opremiti kako bi se gosti osećali kao kod svoje kuće. Potom je potrebno angažovati spremačicu i osobu koja će uvoditi goste, kao i gostima obezbediti osnovne sitnice - sapun, šampon, deterdžent, kafu, sredstva za čišćenje. Takođe, gosti će se uvek pre odlučiti za renoviran i moderniji stan na dan.

#8 Ulazak u apartman je moguć u bilo koje doba

Gosti ne mogu ući u apartman ili ga napustiti kada njemu najviše odgovara. Svaki vlasnik i svaka agencija ima svoja pravila. U našem slučaju ulazak je moguć od 14 časova, a napuštanje do 12 časova. U posebnim situacijama moguće je dogovoriti se oko ranijeg ulaska u apartman od predviđenog.

#9 Kućni ljubimci mogu da borave u apartmanu

Ukoliko planirate da putujete sa kućnim ljubimcem, najpre se raspitajte da li je njihov boravak dozvoljen. Ne dozvoljavaju svi vlasnici ovu mogućnost. U nekim slučajevima Vam čak mogu i naplatiti njihov boravak.

#10 Pušenje je dozvoljeno

Slično kao i u slučaju boravka kućnih ljubimaca, pušenje nije dozvoljeno u svakom stanu. Ta odluka ostaje vlasniku, koji o tome informiše buduće goste. 

O našim apartmanima se detaljno možete informisati na stranici Apartmani Beograd. Tu ćete naći sve potrebne detalje i odgovore na sva pitanja. Možete biti uvereni da stvarno stanje smeštaja potpuno odgovara fotografijama istaknutim na sajtu. Rezervišite već danas!


Stan na dan Beograd

Tražite Stan na dan u Beogradu?

Na pravom ste mestu!
Porodica Rakočević u svojoj ponudi ima preko 30 luksuzno opremljenih stanova smeštenih u samom srcu Beograda.
Kompletnu ponudu apartmana možete pogledati na stranici: Stan na dan Beograd