Kratak vodič kroz Beograd

Mini vodič kroz Beograd može biti koristan za sve strance koji se nađu u Beogradu. Međutim, ne mora biti namenjen samo stranim turistima, jer često ni stanovnici Beograda nemaju ideje gde da izađu ili šta mogu da obiđu u Beogradu. Ovo je veliki grad, nove prilike stalno niču, pa su preporuke svima potrebne. Ukoliko želite da saznate šta videti u Beogradu, pratite ovaj blog.

Šta videti u Beogradu? 

Na pitanje “Šta videti u Beogradu?”, najbolje je postaviti još jedno pitanje “Šta sve ne možete videti u Beogradu?!”. Glavni grad jeste i glavno sedište velikih kulturoloških spomenika i simbola Srbije. Pored toga, Beograd je i srce gradskih dešavanja i svih vrsta manifestacija, koje Vam mogu pasti na pamet. Izdvajamo za Vas top 3 saveta šta videti u Beogradu.

Hram Svetog Save

Na svakom spisku “Šta videti u Beogradu” Hram Svetog Save je obavezna stanica. Hram predstavlja najveću srpsku pravoslavnu crkvu u Srbiji, kao i ovom delu Evrope. Hram se trenutno renovira, posetioci mogu unutra upaliti sveće i posetiti kriptu Hrama. Raskošan izgled kripte i umetnički deo oduševljavaju sve posetioce koji se nađu unutra.

Kalemegdanska tvrđava

Bez obilaska Kalemegdanske tvrđave ne može da prođe razgledanje Beograda. Osim tvrđave, posetioci mogu sesti da odmore u Kalemegdanskom parku okruženom prirodnim hladom drveća. Posebno omiljeni deo Beograđana jesu klupe poređane duž ulaska u Tvrđavu koje gledaju na reku. Tvrđava je zaista jedinstveno mesto koje možete videti u Beogradu.

Avala

Planina Avala je još jedno obavezno mesto sa liste “Šta videti u Beogradu”. Nalazi se na opštini Voždovac na maloj udaljenosti od centra grada. Za sve ljubitelje prirode Avala će biti pravo mesto za izlet. Na Avali se mogu videti Spomenik neznanom junaku i Avalski toranj. Sa vidikovca na Tornju se pruža fantastičan pogled na ceo Beograd.

Gde jesti u Beogradu? 

Lista lokala gde jesti u Beogradu može biti zaista neiscrpna. Svuda po gradu se nalaze barovi u kojima se mogu probati zalogajčići, restorani domaće kuhinje, brze hrane i svetskih kuhinja. Za vegane i vegeterijance se otvaraju novi lokali, a oni postojeći menjaju svoj meni u skladu sa potrebama turista. Izdvajamo Top 5 restorana gde jesti u Beogradu.

Restoran Kovač

Restoran “Kovač” se nalazi na Voždovcu u ulici Bulevar oslobođenja. Restoran je sa dugom tradicijom i nalazi se na mestu nekadašnje kovačnice po kojoj je i dobio ime. Poznat je po vrhunskim specijalitetima domaće hrane, domaćim vinima i organizovanju vinskih večeri.

Restoran Gradska

“Gradska” restoran je mesto gde se mogu probati ukusna jela srpske kuhinje. Nalazi se na Dorćolu - veoma elitom delu Beograda. Zaštitini znak restorana su jela od prasetine i jagnjetine. Posebno se ističe po starim receptima i tradicionalnim načinom pripreme jela. 

Restoran Šaran

Gde jesti riblje specijalitete u Beogradu? U Zemunu obavezno. Duž Zemunskog keja nalaze se najbolji riblji restorani u Beogradu, a “Šaran” je jedan od njih. Sa terase restorana se pruža pogled na reku i na Gardoš kulu. Uz riblje specijalitete se mogu probati i vrhunska vina.

Kafe picerija Snežana

Restoran “Snežana” nalazi se u Knez Mihailovoj ulici više od pet decenija. Spoj kafića, picerije i poslastičarnice su ono što ovaj restoran čini posebnim, kao i upečatljiv enterijer sa policama knjiga svetskih autora. Pice se pripremaju po tajnim receptima kuvara, koji su poznati samo njima. 

Restoran Red Bread

Smešten na Dorćolu, restoran “Red bread” ima veoma neobičan meni. Ime je dobio po crvenom hlebu od sušenog paradajza, koji je postao prepoznatljiv znak ovog lokala. Porodični restoran je u svoj meni uvrstio zdravija jela kao što su potaži i smutiji, a jela su prilagođena vegeterijancima, veganima i osobama koje izbegavaju gluten.

Prevoz Beograd 

Prevoz u Beogradu podrazumeva linije gradskog prevoza, kao što su tramvaj, trolejbus, minibus i autobus. U Beogradu postoji zaista puno linija gradskog saobraćaja, koji voze po čitavom gradu i prigradskim naseljima. Svako stajalište je obeleženo tablom sa nazivom, brojem stajališta i linijama koje tuda voze. Putem aplikacije se posetioci mogu informisati o kretanju prevoza Beograd. Karta za prevoz Beograd se može kupiti na svakoj trafici. Cena jedna vožnje iznoszi 89 dinara i traje 90 minuta. Mogu se kupiti dnevne, nedeljne kao i mesečne karte.

Osim toga, prevoz Beograd uključuje i taksi prevoz, kao i CarGo. Mogu se naručiti putem telefona ili pronaći na taksi stajalištima. 

Ukoliko posetioci dolaze sopstvenim prevozom, moraju znati da parking u Beogradu nije lako pronaći. Parking zone su obeležene tablama sa uputstvom za plaćanje. Najčešće se plaća putem SMS poruke za svaki započeti sat. Takođe, postoje i javne garaže gde posetioci mogu pronaći slobodno mesto za parking.

Gde izaći u Beogradu? 

Najvažnije pitanje svih stranih turista jeste upravo gde izaći u Beogradu. To mogu biti klubovi, kafane i splavovi. Izdvajamo top 3 mesta za gde izaći u Beogradu.

Splav KARTEL

Na splav “Kartel” mladi rado izlaze u Beogradu. Splav je relativno novijeg datuma, ali je za kratko vreme postao izuzetno popularan. Publiku zabavljaju domaći pevači i puštaju se isključivo aktuelni hitovi.

Klub Kafana TARAPANA

Klub i kafana “Tarapana” se nalazi u blizini Narodne skupštine. Goste zabavljaju poznati srpski pevači, bendovi i DJ-evi. Uz ritam domaćih i stranih hitova zabava traje do ranih jutarnjih časova.

GRADSKA kafana

“Gradska kafana” je još jedno popularno mesto za gde izaći u Beogradu. Karirani stoljnaci i drveni nameštaj vraćaju duh tradicije i boema u modernu kafanu. Stare kafanske pesme zajedno sa popularnim i novijim hitovima privlače pažnju ljubitelja dobrog provoda.

Beograd je grad neiscrpnih mogućnosti, gde svako može da nađe zabavan način da ispuni dan. Biti turista u Beogradu znači upoznati jednistven duh koji ovaj grad ima. Vodič kroz Beograd ponekada je potreban i meštanima, jer zaboravljaju na znamenitosti koje Beograd ima ili im pruža priliku da svakim izlaskom nauče nešto novo.


Stan na dan Beograd

Tražite Stan na dan u Beogradu?

Na pravom ste mestu!
Porodica Rakočević u svojoj ponudi ima preko 30 luksuzno opremljenih stanova smeštenih u samom srcu Beograda.
Kompletnu ponudu apartmana možete pogledati na stranici: Stan na dan Beograd