Otkud Toši bunar?

Tošin bunar je ulica u Beogradu koja se prostire od Kliničko-bolničkog centra Zemun do Zemunske ulice na Novom Beogradu. Osim ulice zanimljivog imena, Tošin bunar je deo uzvišenja na Novom Beogradu, a to je naselje Bežanijska kosa. Nekoliko narodnih predanja je pokušalo da da odgovor na pitanje ko je bio Toša i kako je iskopao bunar, ali jedno je sasvim izvesno - ulica Tošin bunar predstavljala je važan put i sponu Zemuna sa okolnim mestima.

Toša - bogati trgovac iz XVIII veka

Toša ili Teodor Apostolović bio je čovek izuzetnog duha i pameti. Posle povlačenja austrijske vojske iz Beograda smatra se da je Toša iz Južne Srbije došao čak do naselja na teritoriji današnjeg Zemuna kako bi sebi obezbedio bolji i ugledniji život. Toša je bio bogat dobrotvor i trgovac stokom, koji je brzo postao veoma ugledna i poštovana ličnost u Zemunu. Kako je stario Toša je sve više gubio vid, sve je manje mogao da se bavi trgovinom, jer nije bio u mogućnosti da razlikuje zlatne od srebrnih novčića. Da bi se izlečio, Toša se predao molitvama Svetom Nikoli da mu povrati vid.

Kako je Toša povratio vid?

Narodna predanja nam kazuju da je Toša jedne noći sanjao čudan san u kome mu se obratio Sveti Nikola. Legenda kaže da je svetac naložio Toši Apostoloviću da ode na uzvišenje poviše Zemuna, današnje naselje Bežanijska kosa i da sa sobom ponese prazno bure. Kada se popne na uzvišenje, trebalo je da pusti bure niz brdo. Gde se bure bude zaustavilo, Sveti Nikola je dalje govorio Toši, treba da kupi to parče zemlje i da na njemu iskopa jedan bunar, a oko bunara da posadi drveće. Vodom iz bunara je Toša trebalo da se umije kako bi uspeo da povrat vid. 

Toša je učinio kako mu je rečeno i uspeo je da povrati vid. Smatra se da se bure zaustavlo na mestu gde se danas nalazi Studentski grad.

“Bežanijski put”

Na mestu današnjih naselja u Zemunu se nekada nalazilo veliko močvarno područje. U nekom periodu je napravljen put koji je vodio od Zemuna ka Bežaniji i Surčinu. Ovaj put je bio poznat kao “Bežanijski put” sve do 1810. godine kada je nazvan “Tošin bunar”. Sve do danas ulica Tošin bunar je samo jednom promenila ime tokom nemačke okupacije, kada je nazvana Geringova ulica, po nemačkom vojnom zapovedniku. 

Tokom svog života je Toša izgradio manju crkvu Svetog Arhangela Gavrila, koja se danalazi u Zemunsku parku. Crkvu i zemljište na kome se nalazio bunar Toša je ostavio crkvi.

200 godina od Tošinog bunara

Zemun je 2010. godine obeležio 200 godina ulice Tošin bunar. Građani su imali priliku da čuju nešto više o Tošinom bunaru, pogotovo kako je postao omiljeno izletište tadašnjeg sveta. Oko Tošinog bunara su putnici rado stajali da se okrepe pred dalji put, pa je mesto ubrzo postalo povod za okupljanje stanovništva u Zemunu. Pored bunara je Toša napravio i kafanu, gde su svraćali putnici, kočijaši, trgovci i svako ko je bio raspoložen za dobru šalu. Ipak, bunar je zakopan verovatno nakon Drugog svetskog rata tokom radnih akcija obnavljanja i gradnje Novog Beograda.


Stan na dan Beograd

Tražite Stan na dan u Beogradu?

Na pravom ste mestu!
Porodica Rakočević u svojoj ponudi ima preko 30 luksuzno opremljenih stanova smeštenih u samom srcu Beograda.
Kompletnu ponudu apartmana možete pogledati na stranici: Stan na dan Beograd