Ovo sigurno niste znali o Beogradu: Top 5 zanimljivosti o istoriji ovog grada

Istorija Beograda ostala je jednim delom misterija za građane, istoričare i stručnjake koji pokušavaju da otkriju sve tajne koje naša prestonica krije. Zanimljivosti o istoriji Beograda ne prestaju da se nižu i iznenađuju stanovnike, čak i one koji dugi niz decenija ovde žive. Kada se turisti šetaju ulicima ovog grada mogu mnogo toga da saznaju o tome kako se Beograd razvijao samo gledajući naše velike kulturološke znamenitosti i arhitekturu. Svako zdanje će ukazati na jedan potpuno novi deo istorije gde se sudaraju rimski, vizantisjki, slovenski, turski, austrijski i srpski uticaji.

Najbolje zanimljivosti o istoriji Beograda 

 

Beograd antički grad 

Istorija Beograda je zaista fascinantna. Da li ste znali da je Beograd kakav poznajemo danas izgrađen na ostacima antičkog rimskog grada Singidunuma? Pre Rimljana je prostor današnjeg Beograda naseljavalo antičko keltsko pleme, a Rimljani su bili ti koji su podigli utvrđenja grada i nazvali ga Singidunum u 1. veku pre nove ere. Tokom kasnijih vekova su Beograd osvajali Huni, Goti, Gepidi, Avari i Vizantija. Zbog ove impoznatne istorije se Beograd ubraja među najstarije gradove u Evropi.

U 86. godini pre nove ere je izgrađeno utvrđenje ili kastrum, koji se nalazio na mestu današnjeg Gornjeg grada Kalemegdana. Ostaci kamenih zidova kastruma se mogu još uvek videti na istom mestu na Gornjem gradu gde su bili izgrađeni. Pored kastruma je izgrađen  most koji je spajao Singidunum i Turunum, današnji Zemun. Vremenom je tvrđava postala centar gradskog života oko koje se razvijalo naselje. Poznato je da su se ulice sekle pod pravim uglom što se i danas može videti po položaju Obilićevog venca, ulica Uzun Mirkove, Kralja Petra i Cara Dušana.

Prostor dašanjeg Studentskog trga su činile terme i veliki rimski forum, koje su otkrivene u XX veku. Ostaci grobnica, zidina, termi, spomenika i skulptura se otkrivaju tokom prethodnih godina u Beogradu i njegovoj okolini, pa i danas.

15 imena za samo jedan grad 

Istorija Beograda nas uči da se naziv Beograda se menjao zajedno sa plemenima i carstvima koje su ga osvajale i smenjivale se. Tek 876. godine se pominje ime “Beograd” što ne treba da čudi s obzirom na činjenicu da je grad 38 puta rušen do temelja i građen iznova. 

  1. Kelti - Singidun(on)
  2. Rimljani - Singidunum

Nakon Kelta i Rimljana su se nizala mnoga imena kao što su Alba Graeca, Alba Bulgarica, Fehérvár, Nandoralba, Nándorfehérvár, Landorfehérvár, Weißenburg i Griechisch-Weißenburg, Castelbianco, Veligrad(i)on ili Velegrada, Dar Al Jihad (Kuća rata), Belgrat i Prinz Eugen Stadt. Današnji naziv “Beograd” pomenuo je prvi put Papa Jovan VIII u svom pismu caru Borisu Bugarskom.

Grad ispod Beograda

Istorija Beograda pomogla nam je da na različite načine istražimo i upoznamo svoj grad. Veruje se da ispod Beograda postoji čitav jedan grad potpuno neistražen! Primera radi, ispod Tašmajdasnkog parka se nalazi velika pećina - Šalitrena pećina. Za vreme Rimljana se iz pećine vadio kamen kojim se zidao kastrum, grobnice i kuće. Za vreme turske vladavne je odavde vađena šalitra, po kojoj je pećina i dobila ime, koja je služila za proizvodnju baruta. Za vreme ratova i okupacije u XIX veku je pećina služila kao sklonište.

Jedan deo pećine služio je i kao sklonište nemačkih generala tokom Drugog svetskog rata i veruje se da su ovde zatvarani najveći protivnici Gestapoa. Prema raznim izvoima, veruje se da je pećina stara čak više miliona godina, ali je do danas ostala neistražena.

Slavija i lov na patke 

Istorija Beograda nas uči da je Beograd oduvek bio grad sporta. Sportske manifestacije održavale su se vekovima unazad na ovim prostorima među kojima se istakao lov na patke! Na prostoru današnje Slavije se  XIX veku prostirala velika močvara gde su meštani uživali u lovu na patke i divlje ptice. Lovište je postojalo sve do 1879. godine kada je zemljište prodato i kasnije isušeno. Zemljište je kupio Fransis Makenzi po kome je Makenzijeva ulica dobila ime. 

Grad na 12 reka 

Ušće reka Save i Dunav nije jedino mesto gde kroz Beograd prolaze reke. Naprotiv, istorija Beograda nam je pokazala da kroz Beograd protiče 12 reka i podzemnih voda. Delovi podzemnih reka i potoka prolaze ispod hotela “Moskva” gde danas postoji 11 živih izvora vode. Potom i ispod Pozorišta na Terazijama. Ispod Nemanjine ulice prolazi Čuburski potok, pod Slavijom Vračarski potok, Bibijin ispod zgrade “Politike”, Mirijevski ispod Mirijevskog bulevara i Banjički ispod stadiona “Rajko Mitić”.

Centar Beograda

U centru Beograda možete iznajmiti izuzetno odbro opremljen i luksuzan privatan smeštaj, koji se nalazi u blizini svih kulturološki važnim znamenitosti Beograda. Od apartmana iz naše ponude možete laganom šetnjom obići najpoznatija beogradska zdanja i upoznati se sa istorijom Beograda. Detaljinije o smeštaju pogledajte na stranici Apartmani Beograd.


Stan na dan Beograd

Tražite Stan na dan u Beogradu?

Na pravom ste mestu!
Porodica Rakočević u svojoj ponudi ima preko 30 luksuzno opremljenih stanova smeštenih u samom srcu Beograda.
Kompletnu ponudu apartmana možete pogledati na stranici: Stan na dan Beograd