Prirodna oaza u srcu grada: Parkovi u Beogradu

Parkovi u Beogradu predstavljaju posebnu atrakciju ovog glavnog grada. Beograd ima turistima da ponudi brojne kulturološke znamenitost da vide i upoznaju, ali i veliki broj zelenih površina  parkova gde se oni mogu odmoriti i napuniti baterije. Za gotovo svaki park u Beogradu se vezuje određeni istorijski događaj ili ličnost, pa se tako u parkovima nalaze biste i statute posvećene velikim istorijskim ličnostima i skulpture velikih umetnika. 

Najlepši parkovi u Beogradu

Nije jednostavno izdvojiti najlepši park u gradu, jer svaki krije nešto posebno. Zahvaljujući prirodnim oazama u centru grada vazduh u Beogradu je znatno čistiji, a parkovi su dom mnogih biljnih i životinjskih vrsta.

Centar Beogarda

Među parkovima u centru i njegovoj blizni možemo izdvojiti sledeće parkove u Beogradu:

Kalemegdan

Zajedno sa Beogradskom tvrđavom park Kalemegdan predstavlja jednu od najposećenijih celina, koju poseti približno 600.000 turista godišnje. Ovo je ujedno i najveći park u Beogradu, svakako i jedna od najvećih gradskih atrakcija. Naziv “Kalemegdan” se odnosi na plato ispred Beogradske tvrđave, koji je krajem XIX veka pretvoren u park.

Pogled iz parka se pruža na ušće reka Save i Dunav. Posebnu vrednost u parku Kalemegdan predstavljaju spomenici koji su posvećeni velikim srpskim ličnostima poput Janka Veselinovića, Rdoja Domanovića, Jovana Dučića, Alekse Šantića, Miloša Crnjanskog i drugih značajnih ličnosti. Šetajući parkom mogu se videti klupe za odmor, pešačke staze, šahovske table gde se organizuju šahovske partije, fontana “Borba” Simeona Roksandića, Grobnica narodnih heroja, spomenik “Ratnici” i još nekoliko spomenika. 

Tašmajdan

Tašmadanski park se nalazi odmah do Bulevara kralja Aleksandra i Crkve svetog Marka. Istorija ovog parka je posebno zanimljiva, jer se park prostire na teritoriji nekadašnjeg kamenoloma i groblja. Za vreme turske vladavine je Tašmajdan bio kamenolom odakle su Turci vadili kamen. O ovom vremenu najbolje svedoče katakombe koje su tokom istorije korišćenje za skrivanje, skladištenje municije, čak i kao nemačka vojna baza.

Nakon Drugog svetskog rata se pristupilo preuređivanju ovog prostora tako da se napravi park. Napravljen je stadion Tašmajdan, otvoreni i zatvoreni bazen. Nekoliko godina kasnije je Desanka Maksimović dobila svoj spomenik u Tašmajdanskom parku. 

Pionirski park

U blizini Tašmajdanskom parka se nalazi spomenik prirode Pionirski park. Nekadašnji naziv za Pionirski park je Dvorska bašta i danas je zakonom zaštićena okolina Starog i Novog dvora, koji predstavljaju velika kulturna dobra. Park je dobio ime po česmi izgrađenoj 152. godine posvećenoj pionirima. Takođe, Pionirski park se ubraja među prve parkove u Beogradu. Na strani ka uglu ilice Kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra se nalazi osmtračnica Vrhovne komande srpske vojske sa Solnuskog fronta. Spomenik Nadeždi Petrović podignut je 1989. godine, a prostor zmeđu parka i ulice Kralja Milana nosi naziv Andrićev venac - šetalište i spomenik posvećeni nobelovcu Ivi Andriću.

Među zelenim bogatstvom Pionirskog parka se nalaze hrast lužnjak, ginko, korpivić, divlji kesten, žbunaste biljke i dekorativne cvetnice.

 

Voždovac 

Parkovi u Beogradu, koji se nalaze skriveni od gradske gužve predstavljaju pravo zeleno bogatstvo grada. Banjička šuma i park Šumice se nalaze na opštini Voždovac, malo dalje od centra grada i gradske buke.

Banjička šuma

Banjička ili Bajfordova šuma jeste park-šuma i zaštićeni spomenik prirode, koja se nalazi tik do Bulevara oslobođenja. Banjička šuma je dom lužnjaka, cera i lipe, javora, mleča, topole, američkog jasena, bagrema, kedra i žbunastih biljaka. Park je dom i oko 28 vrsta mahovine i  70 vrsta ptica - jastreba, mišara, senice, seoskog detlića, a najmlađi stanovnici parka su veverice.

Stanovnicima Voždovca je Banjička šuma posebno draga, jer ovde mogu šetati pešačkim stazama ili vežbati u teretani na otvorenom. Ovde mogu praviti roštilj i uživati u drvenim kućicama predviđenim za odmor i okupljanje.

 

Savski venac

Na Savskom vencu se nalaze neki od najlepših parkova u Beogradu.

Topčiderski park

Topčiderski park se smatra prvim beogradskim parkom uređenim po zamisli kneza Miloša Obrenovića. Knez je na Topčideru igradio rezidenciju dinastije Obrenović i tom prilikom uposlio najpoznatije i najbolje zidare i arhitekte. Topčiderski park se prostire u podnožju Topčiderske reke i Topčiderskog potoka i predstavlja jednu veliku oazu mira.

Nekoliko spomenika se nalazi u parku - Konak kneza Miloša, Topčiderska crkva, spomenik Arčibaldu Rajsu, skulpture Obelisk i Žetelica. Po ulasku u park se nalazi nekoliko fontana vrhunskih srpskih vajara.

Topčiderski park je poznat po drvoredima platana, koji su posađeni ispred Konaka kneza Miloša i danas deluju kao svojvrsni čuvari nekadašnje rezidencije dinastije Obrenović. Osim platana se u Topčiderskom parku nalaze i neke retke vsrte drveća kao što je sekvoja. Topčiderski park je zbog svoje lepote i tišine postao omiljeno mesto za fotografisanje i proslavu venčanja, krštenja i drugih lepih prilika.

 

Čukarica 

Košutnjak

Na opštini Čukarica se nalazi park-šuma Košutnjak. Veruje se da je šuma dobila naziv zahvaljujući košutama, kojih je ranijih godina ovde bilo puno. Jedan deo Košutnjaka čini sportski i rekretaivni centar, koji uključuje otvorene i zatvorene bazene, kao i igrališta za razne sportove - fudbal, korašku, odbojku, rukomet i tenis. Drugi deo Košutnjaka čini Filmski grad - prvi filmski studio u Beogradu gde su snimljeni kultni srpski filmovi.

Park-šuma Košutnjak je stanovnicima obližnjih naselja jedno od omiljenih izletišta. Trim staza je napravljena za pešake, ali i za sve ljubitelje rekreacije i sporta, koji ovde rado vežbaju na spravama na otvorenom. Širom šume se nalaze drvene kućice gde se tokom toplijih dana organizuju druženja, kartanje, partije šaha i pravljenje roštilja.

Preporuka za Vas…

Parkovi u Beogradu čine ovaj grad zaista posebnim. Ukoliko tragate za trenutkom mira i tišine, pronađite neki od parkova u blizini i budite sigurni da ćete za svega nekoliko trenutaka oporaviti sva svoja čula.


Stan na dan Beograd

Tražite Stan na dan u Beogradu?

Na pravom ste mestu!
Porodica Rakočević u svojoj ponudi ima preko 30 luksuzno opremljenih stanova smeštenih u samom srcu Beograda.
Kompletnu ponudu apartmana možete pogledati na stranici: Stan na dan Beograd