Provod za boeme: Kafane u Beogradu

Beograd je poznat po bogatom boemskom životu. Odlazak u kafanu je oduvek bio deo života gotovo svih velikih glumaca, pisaca, pesnika, reditelja i pevača po kojima su danas mnogi lokali poznati. Karirani stoljnjaci, drvena stolarija, čokančići i domaća rakija su prva asocijacija kada se pomene kafana ili boemski život. Kafane u Beogradu su bile i ostale važan deo noćnog provoda, ali i turizma.

Kafane su ranijih godina bile mesta gde su nastajale najlepše pesme i ideje za velika umetnička dela. Među kariranim stoljnacima i zvukovima violine se nekada tražila inspiracija za priče i glumu. Boemski život proveden u kafani uživajući u domaćim jelima, piću i muzici čini se da je odolevao promenama, jer se zadržao sve do danas. Iako nema više tolikog broja objekata u kojima se čuva stari duh kafane, moderne tekovine nisu uspele da izbrišu tradiciju i pretvore sve kafane u moderne noćne klubove. Kafane su bile centar društvenog i kulturnog života, mesto za zabavu i poroke. Kafane su bile centri političkih zbivanja, javnih debata, rasprava, ali i spletkarenja. 


Kafane u Beogradu- Mesto gde se ispijala kafa

Prve kafane su se pojavile u Osmanskom carstvu, pa su se brojnim migracijama prenele i na naše područje. Naziv “kafana” potiče iz persijskog i turskog jezika od reči “qahve” - kafa i “khane” - kuća. Tako je prva kafana u Evropi otvorena, verovali ili ne, na Dorćolu. Istorija nam svedoči da je prva kafana otvorena davne 1522. godine. U ovoj kafani se služila crna kafa, nargila i čibuci. Nažalost, nije ostalo zapisano kako je izgledala niti gde se tačno nalazila prva kafana u Evropi. Prema izveštajima nekih novina, veruje se da u kafani nije bilo stolova, već da se stajalo ili sedelo na šarenim ćilimima.

Nekoliko decenija kasnije su se otvorile prve kafane u Sarajevu, Londonu, Beču, Lajpcigu i Mareslju. U srpskim kafanama je upaljena prva sijalica, održan prvi bal, obavljen prvi poziv telefonom, odigrana prva partija šaha, bilijara i kuglanja. U ovim lokalima su se građani prvi put sreli sa tamburama i harfama.

Mnoge kafane u Beogardu su ostale poznate po čuvenim gostima. Verovatno je Skadarlija ostala ulica gde se skupljao najveći broj intelektualaca, glumaca, pisaca, pesnika i pevača, popt Đure Jakšića, Laze Kostića, Vojislava Ilića, Stevana Sremca, Mike Alasa, Branslava Nušića, Branka Miljkovića i mnogih drugih velikana. Oni su se okupljali u mehanama u blizini današnje Železničke stanice, Slavije, Zelenog venca, Terazija, Dorćola i Skadarske ulice.


Boemski centar Beograda

O pojedinim kafanama se i danas priča iako su davno porušene. Najpoznatije kafane su svakako bile kafana “Dardaneli”, koja se nalazila na samom Trgu Republike i kafana “Albanija” po kojoj Palata Albanija nosi naziv. Obe kafane su porušene tokom XX veka, ali priče o njima možemo čuti i danas. Nešto kasnije je Skadarlija postala boemski centar u glavnom gradu.

Restoran “Tri šešira” u Skadarskoj ulici ima dugu tradiciju poslovanja. Tokom godina rada ugostila je mnoge velikane kao što su Bora Stanković i Radoje Domanovć. Kafana je bila i ostala mesto gde se okupljaju najveći boemi. U istoj ulici se nalazi i kafana “Dva jelena” gde su pokrenute prve novine i pisani najbolji glumački komadi. Restoran “Klub književnika” se ne može zaobići kada je reč o kafanama i boemima koji su se ovde okupljali.

Kako izgledaju kafane u Beogradu danas?

Elementi boemskog provoda zadržali su sve do današnjih dana. Danas postoje kafane koje su sačuvale duh starih vremena, a većina njih je modernizovana, opremljena prema poslednjim standardima i puštaju aktuelnu muziku. Ipak, oni koji dobro poznaju Beogradu znaju gde mogu otići po dašak boemskog života. Turistima se taj način života i provoda posebno dopada, pa često svrate u Skadarliju po delić izuzetne atmosfere.

Restorani gde se sviraju boemske pesme

U Beogradu postoje kafane i restorani u kojima se domaća jela i pića služe na kariranim stoljnjacima, drvenim buradima i metalnim šoljama. Ovde se neguje stara kafanska tradicija i odavde dopire ritam starih beomskih pesama.

Najpoznatiji restorani gde možete probati tradicionalna srpska jela i popiti nekoliko vrsta domaće rakije i vina sa ovih prostora i uživati uz tamburaše i violinu jesu:

Restoran "Dva jelena" Restoran "Tri šešira"
Restoran "Mali vrabac" Restoran "Trandafilović"

 

Nove, moderne kafane u Beogradu

Neki objekti su zadržali prepoznatljiv izgled i ambijent starih kafana, ali su se prilagodile i modernim trendovima. Sada se u kafanama mogu čuti aktuelni domaći i strani hitovi, probati najbolja strana vina i probati svetski specijaliteti. Kafane su rame uz rame sa splavovima i noćnim klubovima postale centar noćnog provoda gde mladi rado izlaze. Najpoznatije među njima jesu:

Klub Kafana "Tarapana" Splav Kafana "Uzbuna"
"Na vodi kafana" "Ona moja"
"Gradska kafana" Kafana "Druga kuća"
Kafana "Pukni zoro" "Konoba Akustik".

Stan na dan Beograd

Tražite Stan na dan u Beogradu?

Na pravom ste mestu!
Porodica Rakočević u svojoj ponudi ima preko 30 luksuzno opremljenih stanova smeštenih u samom srcu Beograda.
Kompletnu ponudu apartmana možete pogledati na stranici: Stan na dan Beograd