Savamala - Najlepše šetalište u Beogradu

U Beogradu postoji nekoliko naselja za koja možemo reći da su elitna, vrlo popularna za život i izlazak. Prva asocijacija na “elitna naselja” u Beogradu sigurno su Dedinje i Senjak. Dva naselja na Savskom vencu poznata su po raskošnim porodičnim vilama, masivnim kapijama, cvetnom dvorištu i luksuznim automobilima. Poznatija su, verovatno. po broju poznatih ličnosti koje tu žive. Dorćol se može izdvojiti kao popularno naselje. Uske ulice prožete drvoredima i lampionima, kao i zgrade starije gradnje koje još uvek verno prikazuju arhitekturu starog Beograda daju Dorćolu poseban šarm. Pored toga, na Dorćolu se nalaze vrlo popularni kafei, barovi, restorani i poslastičarnice gde svako želi da bude viđen. O elitnim naseljima ne možemo da govorimo, a da ne pomenemo dva naselja na Novom Beogradu - A blok i Belvil. Moderne zgrade i luksuzni stanovi predstavljaju pravo osveženje u Beogradu.

Na tragu elitnih i sve popularnijih naselja nalazi se još jedno ime - Savamala. Nekadašnji centar Beograda sa umirujućim pogledom na reku postao je mesto odlične zabave i noćnog života, ali i mesta gde izlaze i slikaju se domaće poznate ličnosti.

Savamala Beograd

Savamala je beogradsko naselje, koje leži na teritoriji opština Stari grad i Savski venac. Prostire se duž desne obale reke Save, od Kalemegdanske tvrđave i Kosančićevog venca. Veća i centralna ulica je Karađorđeva ulica, pored Brankove ulice, Balkanske, Gavrila Principa i Kraljice Natalije. Savamalu okružuju pijaca Zeleni venac, nekadašnja Železnička stanica, Autobuska stanica, Savsko pristanište, Ekonomski fakultet, Geozavod Železnički most i Brankov most. . Iako je danas veoma urbano i popularno naselje, nije oduvek bilo tako. 

Smatra se da nativ naselja potiče iz turskog jezika od reči Sava i mala ili Sava i mahala - četvrt, Savska mahala. Istorija Savamale seže u daleku prošlost, a posebno je zanimljiva novija istorija i dešavanja u XX veku kada je prostor Savamale bio najraskošniji deo Beograda i centar gradskih zbvanja. Krajem XIX veka igrađena je prva pruga i napravljena prva Železnička stanica u ovom delu Beograda, kao i prv železnički most na Savi. Razvoj železnice podstakao je i razvoj Beograda, pa su u ovom kraju izgrađena važna zdanja, poput Narodne skupštine. Početkom XX veka počeli su da se razvijaju urbanistički planovi sa atraktivnim idejama kako bi se Beograd spustio na Savu - “Varoš na vodi”. Zanimljiva je činjenica da je knez Miloš Obrenović posvetio posebnu pažnju ovom delu grada sa idejom da se tu razvije veliki trgovački centar i pristanište.

Tokom Drugog svetskog rata značaj Savamale je zaboravljen. Tada su u ovom delu grada brzo nicali magacini, stovarišta i autobuske stanice. Ideja o Beogradu na vodi, izmeštanju Železničke stanice i Savskom amfiteatru ne predstavlja nikakav nov projekat. Predstavlja zaboravljen projekat. 

Savamala šetalište

Gotovo svako šetalište pored reke predstavlja izuzetno umirujuću i mnogima omiljenu aktivnost. Savsko šetalište ili Sava promenada prostire se ispod Brankovog mosta i deo je biciklističke trase koja se prostire od Zemunskog keja do Ade Ciganlije. Šetalište je potpuno prilagođeno deci, napravljeno je nekoliko igralištai ljuljaške, a za starije je napravljena teretana na otvorenom i sportski teren za odbojku. Nije redak slučaj da se upravo ovde sretnete sa glumcima i dečijim predstavama, folklorom, horom i radionicama za najmlađe. Duž šetališta se nalaze popularni beogradski restorani, koji su mnogima nezaobilazna stanica za nedeljni branč ili popodnevni ručak. Ne treba ni pominjati da je Sava promenada za kratko vreme postala prava turistička atrakcija. 

Duž šetališta se pored restorana nalaze popularni kafići gde se posetioci mogu osvežiti, klupe za odmor i punjenje baterija na telefonu, kao i brojni kamioni sa hranom, kafom, sladoledom, šejkovima i gaziranim sokovima. Najposećenije mesto za fotografisanje u celom Beogradu je zasigurno mural interesantnih boja na Savskom šetalištu. 

Savamala kafići

Već ste imali prilike da pročitate da se na Savamali nalaze novi i sve popularniji kafići i barovi gde svako želi da sedne i popije piće. Izdvojili smo za Vas najpopularnije barove:

Prohibicija Jazz bašta
Old London Pub Baraka
Industrija Bar Pivnica Gvožđara 1870
Kafeterija Šećer Gajba

 

Savamala restorani

Restorano domaće i svetske kuhinje su obavezna stanica na Savamali. Ljubitelji tradicionalne kuhinje naći će vrhunske specijalitete u restoranima na Savamali, a svima  koji vole da probaju egzotične ukuse, predlažemo da probaju japansku, meksičku, italijansku i francusku kuhinju.

Sakura Magaza
Cantina de Frida Savanova
Mandala Toro Latin Gastro Bar
Zavičaj Salon 1905
Znak pitanja Monument

 

Klubovi Savamala

Mnogi klubovi, koji se nalaze u ovom delu grada važe za vrlo popularna mesta vehunskog noćnog provoda. Česti gosti su domaći i strani di-džejevi koji zabavljaju publiku do ranih jutarnjih časova, a neretko su gosti i naše popularne zvezde iz sveta muzike.

Tranzit Bar Radost
Tok Bar Shootiranje
Gotik Ben Akiba
Hype Brankow

Beton hala predstavlja najposećeniji deo kada je noćni provod u pitanju, jer se upravo ovde nalaze najpopularniji noćni klubovi gde se prave vrhunske žurke i gde atmosfera nikad nije negativna.

Savamala smeštaj

Kako je Savamala postajala sve popularnije i posećenije mesto, ponuda privatnog smeštaja u ovom delu grada znatno je porasla. Ukoliko se odlučite za smeštaj iz naše ponude, obavezno pogledajte apartmane koji se nalaze na Savamali. Gotovo je nemoguće da svako od nas nije pomislio kako bi bilo lepo probuditi se uz umirujuć zvuk reke i fantastičan pogled. Sada je to i moguće, jer Vam Apartmani Beograd to nude.


Stan na dan Beograd

Tražite Stan na dan u Beogradu?

Na pravom ste mestu!
Porodica Rakočević u svojoj ponudi ima preko 30 luksuzno opremljenih stanova smeštenih u samom srcu Beograda.
Kompletnu ponudu apartmana možete pogledati na stranici: Stan na dan Beograd