Tašmajdan, najlepši beogradski park i Crkva Svetog Marka

Vesti o izgradnji novoh stambeno-poslovnih kompleksa čini se da čujemo gotovo svakoga dana. Svaki novi projekat predviđa i poseban deo sa zelenilom, igralištem za decu, klupama za odmor i cvećem. Ali, često se zaboravljaju prirodne oaze zelenila koje se kriju u Beogradu. Kriju se od gradske buke i saobraćajne gužve i predstavljaju pravu zonu mira. Jedan takav park se nalazi u samom centru grada, smatra se jednim od najvećih beogradskih parkova, a svakako i jedan od najlepših parkova. Danas pažnju posvećujemo Tašmajdanskom parku.

Tašmajdan park

Tašmajdan ili Tašmajdan park se nalazi na opštini Palilula, iizmeđu ulica Bulevar kralja Aleksandra i Takovske ulice, nedaleko od Narodne skupštine, Glavne pošte i Trga Nikole Pašića. Istorija Tašmajdana nas vraća u period turske vladavine i Rimljana pre toga. Smatra se da sam naziv “Tašmajdan” potiče iz turskog jezika od reči tas (kamen) i meydan (kamen ili rudnik). Zaista, Tašmajdan predstavlja mesto odakle se vadio kamen korišćen za gradnju zdanja, od kojih su neka sačuvana do danas. Rimljani su koristili kamen za vodovode, zgrade i druge građevine. 

Druga verovanja tvrde da su na Tašmajdanu spaljene mošt Svetoga Save umesto, kako se tvrdi, na Vračaru. Tašmajdan je bio utočište Karađorđu tokom opsade Beograda, potom i srpsko groblje za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića, ovde je pročitan prvi hatišerif o nezavisnosti Srbije. Veliku misteriju i zanimljivost predstavljaju pećine i katakombe ispod Tašmajdanskog parka. Nakon vađenja kamena iz starog veka su ostale katakombe koje su služile različitim namenama - kao skladišta municije, vojni magacin, sklonište za narod i ranjene vojnike. Tokom Drugog svetskog rata podzemni prostor poslužio je Nemačkoj kao komandni prostor. 

Tek Nakon Drugog svetskog rata Tašmajdan dobija svoj prepoznatljiv izgled. Na gornjem platou je uređen park, kamenolom je pretvoren u višenamenski stadion, a tokom 1960. godine su izgrađeni otvoreni i zatvoreni bazeni. Na samom ulazu u park istaknut je spomenik našoj pesnikinji Desanki Maksimović.

Crkva Svetog Marka

Sadašnja Crkva Svetog Marka druga je po redu crkva na ovom prostoru. U XIX veku napravljena je prva Crkva Svetog Marka projektovana po uzoru na manastir Gračanica. Na zidinama stare crkve bio je pročitam hatišerif o nezavinosti kneževine Srbije.  Sve do izgradnje nove crkve, stara je bilo najveća pravoslavna crkva do perioda Jugoslavije. Stara crkva bila je grobnica porodice Obrenović, gde su sahranjeni Milan Obenovć, kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga Obrenović. 

Crkva Svetog apostola i jevanđeliste Marka nalazi se na platou Tašmajdanskog parka. Zidanje crkve trajalo je i traje sve do danas. Prvi radovi započeti su u periodu 1911-1939. godine. Radovi na unutrašnjosti crkve započeti su 1940. godine, ali je radove nažalost prekinuo Drugi svetski rat. Crkva je 1941. godine bila čak i zapaljena. 

Crkva Svetog Marka otvorena je svakim danom u periodu 07-19 časova. Jutarnje bogosluženje počinje između 7 i 9 časova, a večernje od 17 časova.

SRC Tašmajdan

Sportsko-rekreacioni centar Tašmajdan otvoren je 1958. godine. Danas se u sklopu centra nalazi otvoreni stadion, otvoreni i zatvoreni bazeni, ledena dvorana Pionir i hala Aleksandar Nikolić. Hala Pionir je druga najveća sportska dvorana u Beogradu gde se igraju košarkaške utakmice, hokej, takmišenja u umetničkim klizanju. Tokom zime se organizuju termini za rekreativno klizanje. 

Otvoreni bazen je opremljen za međunarodna takmičenja u plivanju, vaterpolu i umetničkom plivanju. U zgradi gde se nalazi zatvoreni bazen, nalazi se i hotel “Taš”. sala za fitnes, košarku, futsal i odbojku, kardo sobe, sauna, parno kupatilo, sobe za masažu i hidromasažu. 

Stadion Tašmajdan

Višenamenski stadon Tašmajdan nalazi se u sastavu SRC Tašmajdan od 1954. godine kada je izgrađen. Stadion Tašmajdan nalazi se na prostoru nekadašnjeg kamenoloma. Kapacitet je 10.000 mesta. Prostor stadiona se koristi za futsal, odbojku, košarku, rukomet, a poslednjih godina se sve češće koristi za održavanje koncerata i kulturno-umetničkih manifestacija. 

Tašmajdan koncerti 

Od 2000. godine mnogi veliki domaći i strani izvođači imali su prilike da nastupaju na stadionu Tašmajdan.

Manu Čao Motorhead
Whitesnake Toto
Simply Red PIXIES
Toni Cetinski Željko Samardžić
Darko Rundes Lexington bend

 

Smeštaj u blizini parka Tašmajdan

Ukoliko želite da posetite Tašmajdan park dok boravite u Beogradu ili dolazite na neki od najavljenih koncerata na Tašmajdan, sigurno će Vam biti potreban smeštaj. Mi Vam predlažemo da pogledate neki od luksuznih apartmana iz naše ponude. Apartmani Beograd se nalaze u samom centru grada nedaleko od Tašmajdanskog parka. Ljubitelji sporta i rekreacije mogu iskoristiti svoje slobodno vreme i posetiti neki od bazena ili sala za fitnes na Tašmajdanu.


Stan na dan Beograd

Tražite Stan na dan u Beogradu?

Na pravom ste mestu!
Porodica Rakočević u svojoj ponudi ima preko 30 luksuzno opremljenih stanova smeštenih u samom srcu Beograda.
Kompletnu ponudu apartmana možete pogledati na stranici: Stan na dan Beograd