Top pet mesta koja treba posetiti u Beogradu

Veliki je izazov izdvojiti svega 5 mesta, koja obavezno treba posetiti u Beogradu. Beograd je grad pun mogućnosti za obilazak, izlaske, druženje sa prijateljima, vreme sa porodicom. Beograd je grad istorije, grad turizma i ugostiteljstva, grad sporta i grad srdačnih stanovnika. Zbog toga nikoga ne iznenađuje podatak da je tokom 2018. godine Beograd posetilo nešto manje od milion turista iz inostranstva.

U Beogradu se mogu videti veliki kulturološki spomenici, zgrade impozantne arhitekture, vrhunski restorani i neobični kafići. Turisti se za posetu glavnom gradu odlučuju zbog domaće hrane i pića, srdačnih Beograđana, tržnih centara i noćnog provoda. Izdvojili smo top pet mesta koja treba posetiti u Beogradu.

Top 3 manje poznate kulturološke atrakcije

 

Novi dvor

Novi dvor se nalazi na Andrićevom vencu. Na Novom dvoru se nalazi sedište Predsedništva Republike Srbije. Dvor se nalazi između Narodne skupštine Republike Srbije i ulice Kralja Milana. Izgrađen je u periodu između 1911. godine i 1922. godine kao dvor kralja Aleksandra I Karađorđevića. Namena Dvora se menjala tokom godina, ali renesansna i barokna arhitektura je odolela vremenu.

Novi dvor je izgrađen u rezidencijalne svrhe kraljevske porodice, dok je Stari dvor služio za stalni boravak porodice Karađorđević. Zgrada Dvora je bila završena 1914. godine, ali je tokom Prvog svetskog rata bila vidno oštećena. Nakon rata započeta je rekonstrukcija Novog i Starog dvora, a 1922. godine je Novi dvor postao zvanična rezidencija kraljevske porodice. 

Nakon 1934. godine kraljevska porodica se preselila na dvor na Dedinju, a zgrada Novog dvora postala je Kraljevski muzej - Muzej kneza Pavla. Zanimljivo je da je Muzej kneza Pavla spadao među najsavremenije evropske muzeje toga doba. Nakon Drugog svetskog rata su izgled i namena Starog i Novog dvora znatno izmenjeni. U Novom dvoru je u tom periodu zasedalo Predsedništvo države.

Danas je zgrada Novog dvora namenjano zasedanju najviših državnih organa, a zgrada je prepoznatljiva po predivnom parku ispred bočnog ulaza Novog dvora i Pionirskom parku, koji ga okružuje i razdvaja od Narodne skupštine Republike Srbije. 

Planetarijum na Kalemegdanskoj tvrđavi

Planetarijum nalazi se na Gorenjem gradu na Kalemegdanskoj tvrđavi. Davne 1964. godine osnovana je Narodna opservatroija, koja se nalazila u Despotovoj kuli na Kalemegdanu. Planetarijum se osnovan od strane Astronomskog društva “Ruđer Bošković”, koje spada u jedno od najstarijih astronomskih društava na Balkanu i u Evropi. Od 1970. godine je mesto Planetarijuma promenjeno ispod Crkve Ružice i Kapele Svete Petke gde se nalazi i danas.

U Planetarijumu se organizuju edukativni programi za ljubitelje astronomije i posetioce, kao i posmatračke delatnosti. Planetarijumska projekcija se održava svake subote od aprila do oktobra meseca i namenjeno je pojedinačnim posetama. Posetioci mogu da se upoznaju sa sazvežđima, kretanjem nebeske sfere, svemirom i objektima koji se nlaze u svemiru. Cena ulaznice je 250 dinara, a za decu do 7 godina iznosi 100 dinara.

Planetarijum nudi mogućnost pohađanja kursa astronomije za početnike, koji se organizuje od 1983. godine. Polaznici kursa imaju priliku da se upoznaju sa predavanjima različite astronomske tematike i čuti iskustva astronoma. 

Konak kneginje Ljubice

Konak kneginje Ljubice je jedna od retkih građevina sačuvana iz sredine XIX veka. Konak je izgrađen za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića između 1829-1830. godine. Tokom vladavine Kneza Miloša Konak je služio kao rezidencija porodice. Te nakon sedamdesetih godina XX veka Konak je dobio svoju namenu - postao je muzej. Zgrada je otvorena 1980. godine za posetioce kao muzej zajedno sa svojim velikim istorijskim i umetničkim nasleđem. 

Prva stalna postavka bila je “Enterijeri beogradskih kuća XIX veka”, koja se može videti i danas. Eksponati su pripadali porodici Obrenović i uglednih srpskih porodica. Stalna postavka oslikava način života i stanovanja u Beogradu tokom XIX veka. Cena ulaznice je 200 dinara, a za decu, studente i penzionere iznosi 100 dinara.

Restoran neobičnih ukusa 

 

Restoran Lorenco i Kakalamba 

Popularan restoran se nalazi u Cvijićevoj ulici broj 110. Ovaj porodičan restoran predstavlja jedinstven spoj Pirota i Firence, a veoma je originalnog enterijera. Na meniju se nalaze pirotski i firentinski tradicionalni specijaliteti. Enterijer je gostima posebno zanimljiv, jer ambijent ispunjavaju slike renesansne Italije, juga Srbije, tradicije i avangarde. Mnoge goste restoran podseća na muzej.

Osim tradicionalnih recepata, kuvari restorana koriste najsavremeniju tehniku pripremanja hrane, posebno internacionalnih jela.

 Zanimljiv kafić u Begradu koji vredi posetiti 

 

Klub svetskih putnika 

Klub svetskih putnika nalazi se u Bulevaru Despota Stefana broj 7. Ovaj neobičan objekat nastao je kao ideja gde bi se okuplali prijatelji i družili se, razmenjivali ideje i iskustva. Kafić je poznat po svom autentičnom izgledu - članovi kluba su donosili nameštaj i dekoraciju po svom ukusu i tako opremali objekat, tako da danas podseća na malu antikvarnicu.


Stan na dan Beograd

Tražite Stan na dan u Beogradu?

Na pravom ste mestu!
Porodica Rakočević u svojoj ponudi ima preko 30 luksuzno opremljenih stanova smeštenih u samom srcu Beograda.
Kompletnu ponudu apartmana možete pogledati na stranici: Stan na dan Beograd